'Een gezond ecosysteem resulteert in een tuinderij vol met geuren, kleuren en leven'

Rick, je bent regeneratieve boer, wat houdt dat precies in
en hoe ben je daarmee begonnen?

Voor mij betekent dit het opbouwen van een gezond ecosysteem waar je uit kunt eten. Ik doe mijn best om in dit ecosysteem ieder seizoen de vruchtbaarheid en de biodiversiteit te laten groeien. Dit resulteert in een tuinderij vol met geuren, kleuren en leven, en voedsel dat mede dankzij hoge concentraties voedingsstoffen in de bodem, planten en vruchten, een uitstekende smaak heeft. Ik ben hiermee begonnen dankzij een diepe passie voor planten die ik altijd heb gehad, en lessen die ik van inheemse volkeren heb geleerd tijdens reizen door Latijns Amerika.

Kun je vertellen wat je precies doet voor Bohiem 
en wat je hier het leukst aan vindt?

Ik teel allerlei verschillende kruiden, groentes en fruitsoorten voor Bohiem. Ik geniet erg van deze samenwerking doordat ik veel nieuwe dingen leer over de overheerlijke gerechten die met de oogst uit de tuin gemaakt kunnen worden, en op mijn beurt kan ik de chefs van Bohiem introduceren aan eetbare planten die zij niet kennen. Een mooie wisselwerking dus!

Is er de afgelopen jaren veel veranderd in je werk
en hoe speel je daarop in?

Komend seizoen is pas het tweede seizoen dat ik dit werk doe, het is dus vooral nog veel pionieren. Tuinieren op een nieuwe plek vergt veel geduld, observatievermogen en adequaat handelen omdat je een nieuw ecosysteem moet leren kennen met al haar eigen ritmes en bewoners.

Voor alle hobby-moestuinders onder ons:
heb je nog tips & tricks?

Focus op de gezondheid van de bodem, en kopieer hierin wat in natuurlijke systemen gebeurt. Verstoor de bodem zo min mogelijk, dek de bodem altijd af met organisch materiaal en zorg ten alle tijden voor zoveel mogelijk levende planten. Een divers systeem is een weerbaar systeem, en verdiep je eens in zaken als biochar en (eetbare) groenbemesters!